Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is gericht op het verminderen, dan wel opheffen van het oedeem. Ook het voorkomen van toename van het vocht, waardoor de bewegingsmogelijkheden van het ledemaat vergroot wordt of behouden blijft. De behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende therapieonderdelen

Wat is oedeemtherapie?

Deze behandeltherapie wordt toegepast als er zwelling of vocht vast gehouden worden in het lichaam. Het vast houden van vocht kan gepaard gaan met pijn en vermoeid gevoel in de armen of benen geven.

De oedeemtherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

De volgende technieken worden toegepast door de oedeemtherapeut:

  • Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek gericht op het stimuleren van de afvoer van het lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfevaten en/of knopen.
  • Compressietherapie: om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Indien het oedeem stabiel is zal er vaak een therapeutisch elastische kous (TEK) worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
  • Oefentherapie: in veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een bewegingsbeperking in het operatiegebied. Ook kan de spierkracht afgenomen zijn of bewegingsangst ontstaan. Door oefeningen kan de functie van uw ledemaat weer verbeteren.
  • Ademtherapie: specifieke oefeningen m.b.t. uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
  • Voorlichting: je wordt voorgelicht over huidverzorging, preventie, zelfmanagement en voeding. Hiermee kan je zelf aan de slag. Tevens word je begeleid in het opbouwen van je dagelijkse activiteiten.
  • Lymftaping: hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van het lymfevocht bevorderd worden. Ook wordt deze tape gebruikt voor littekens die ingetrokken dan wel verdikt zijn.
  • Direct resultaat na behandeling
  • Meer bewegingsvrijheid
  • Combinatie van technieken
  • Verminderen van vocht

Heb je vragen?

Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht. Je kunt ook het contactformulier invullen en dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×