Ik heb last van... Achillespeesblessure

Ervaar je pijn aan de achterzijde van je hak tijdens het wandelen of hardlopen. Dat kan het goed zijn dat je een achillespeesblessure aan het ontwikkelen bent. Zorg dat je hier op tijd bij bent want dit kan een vervelende en langdurige klacht zijn!

De achillespees is een soort kabel die de kracht van de kuitspieren overbrengt op je hielbeen. Dit zorgt er onder meer voor dat je kunt lopen. Bij een achillespeesblessure is de achillespees overbelast geraakt. Hierdoor zijn (kleine) beschadigingen in het peesweefsel ontstaan. Meestal ontstaat de blessure geleidelijk. Hoeveel beschadigingen je hebt, hangt niet samen met hoeveel pijn het doet.

Je kunt een achillespeesblessure krijgen als je de pees meer belast dan gewoonlijk. Overbelasting kan veroorzaakt worden door herhaalde of langdurige belasting, bijvoorbeeld door hardlopen of wandelen. Ook verandering van ondergrond of schoenen kunnen zorgen voor overbelasting. Een achillespeesblessure komt vaak voor bij hardlopers en sporters die veel explosieve bewegingen en sprongen maken. Ook niet-sporters kunnen de blessure krijgen: dan heeft iemand pijn in het dagelijks leven.

De eerste tekenen van een achillespeesblessure is vaak pijn en stijfheid tijdens het op staan. Deze pijn verdwijnt vaak snel weer. Dit kan gepaard gaan met een verdikte achillespees of roodheid van de achillespees. In deze fase is het nog mogelijk om met een goed advies en juiste omgang van de klachten af te komen.

In de volgende fase krijg je klachten tijdens het op staan, als je langer wandelt en eventueel na het wandelen. Dit betekent dat je achillespees al een behoorlijke blessure ontwikkelt heeft en je actie moet gaan ondernemen. Wij brengen de achillespees in beeld met echografie, zo bepalen we het beste behandelplan die aansluit bij jouw doelen.

De laatste fase kan leiden tot een langdurige achillespees blessure, waarbij je constante pijn ervaart, een gezwollen achillespees hebt, roodheid aanwezig is en er zelfs pijn in rust aanwezig is. Geen paniek, ook deze klachten zijn behandelbaar! Met een goede diagnose, die wordt gesteld met echografie, kunnen we klachten goed behandelen.

  • Stijfheid in de ochtend
  • Pijn tijdens wandelen of hardlopen
  • Zwelling van de achillespees
  • Roodheid van de achillespees

Heb je vragen?

Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht. Je kunt ook het contactformulier invullen en dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×