Ik heb last van... Neurologische aandoeningen

Heeft u een beroerte (CVA) gehad, een spierziekte zoals MS of een niet aangeboren hersenletsel (NAH)? Dan staan onze specialisten op dit vakgebied klaar om je te helpen in je revalidatie traject!

De situatie na het krijgen van een beroerte is vaak ingrijpend voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Na enige tijd in het ziekenhuis en soms met een aansluitende periode in het revalidatiecentrum, sta je er thuis ineens weer zelf voor. Maar dat hoeft niet te betekenen alleen.

Tijdens de lange termijn revalidatie thuis, kun je begeleidt worden door een gespecialiseerde fysiotherapeut, soms in samenwerking met andere disciplines zoals de huisarts, de ergotherapeut, de thuiszorg of de logopediste. Er wordt gekeken hoe je jezelf redt met of zonder hulp in je dagelijkse situatie. Zijn er problemen of uitdagingen met je zelfverzorging, met het lopen of juist het in en uit bed of stoel komen, hebt je moeite met weer de draad van hobby’s oppakken of voelt je jezelf onzeker en bent je bang te vallen ?

Dit kunnen allemaal zaken zijn die je onder begeleiding van de fysiotherapeut kunt trainen en verbeteren. Deze begeleiding kan aan huis plaatsvinden, maar ook in de praktijkruimtes. Vaak is er ook een verlengd traject mogelijk waarbij u weer kunt gaan bewegen en sporten op uw niveau in een speciale bewegingsgroep waar mensen zijn met vergelijkbare uitdagingen. Er kan daarnaast ook gekeken worden naar het hervatten van je hobby’s/ sport die je beoefende voor je beroerte.

Deze begeleiding geldt ook voor andere neurologische aandoeningen waarbij zich vergelijkbare problemen voor kunnen doen. Leer je mogelijkheden en uitdagingen kennen onder begeleiding!

Niet onbelangrijk is dat de therapeut ook hulp en adviezen geeft aan de mantelzorg.

Overige neurologische aandoeningen die we behandelen binnen onze praktijk zijn.

  • Spierziekten
  • Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Ook bij deze aandoeningen is het van belang om met andere disciplines nauw samen te werken, zodat de behandeldoelen optimaal gerealiseerd te kunnen worden.

Impact van deze ziekten zijn aanpassingen van het dagelijks leven, omgeving, sociale omgeving.

Vaak moeten we kijken naar compensatie strategieën. Dus als niet via de gewone weg kan omdat je lichaam de mogelijk niet heeft/ je in de steek laat, hoe kunnen we dan het doel bereiken zodat we er toch komen. Misschien is fietsen je grote hobby maar is balans niet goed genoeg. Wij trainen je balans, lenigheid en kracht, maar er zijn nog problemen bij het omkijken op de fiets. De ergotherapeut kan dan kijken voor eventuele aanpassingen (bijvoorbeeld is een spiegel een oplossing of misschien toch een driewielfiets).

Een ander voorbeeld is vermoeidheid. Dit is een veel voorkomend probleem neurologische aandoeningen, wij proberen je conditie te optimaliseren maar in de praktijk blijkt dat mensen te vaak over hun grenzen gaan en niet goed weten om te gaan met de vermoeidheid in het dagelijks leven. Dan verwijzen we in overleg ook door naar een ergotherapeut (mits je hier niet al kennis mee gemaakt hebt) om je belasting/belastbaarheid in evenwicht te houden. Zodat je niet alle energie uit een dagdeel haalt maar het ook leert verspreiden en beter kan blijvend deelnemen aan de maatschappij.

  • Moeite met alle daagse handelingen
  • Beperkingen in het voortbewegen
  • Onzekerheid

Heb je vragen?

Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht. Je kunt ook het contactformulier invullen en dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×