Ik heb last van... Oedeem (vocht vasthouden)

Je arm of been voelt gezwollen aan, er is pijn aanwezig en er blijft een kuiltje achter als je het indrukt? Dan is er sprake van oedeem! Het vast houden van vocht komt vaak voor. Lees verder voor welke soorten oedeem er zijn en wat wij eraan kunnen doen.

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van een lichaamsdeel.

Er zijn verschillende soorten oedeem: lymfoedeem, veneus oedeem, lipoedeem en een combinatie hiervan.

  • Lymfoedeem is een vochtophoping als gevolg van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit noemt men secundair oedeem. Ook kan het defect aangeboren zijn: dit wordt primair lymfoedeem genoemd.
  • Veneus oedeem is een vochtophoping als gevolg van onvoldoende functioneren of een defect van het veneus (bloedcirculatie) systeem. Bijvoorbeeld doordat de veneuze kleppen niet (goed) meer werken.
  • Lipoedeem is een vochtophoping tussen de vetcellen. Hier is geen echte oorzaak voor. Wel is er een relatie met overgewicht en familiaire aanleg.
  • De behandeling is gericht op het verminderen, dan wel opheffen van het oedeem, of het voorkomen van toename van het vocht, waardoor de bewegingsmogelijkheden van het ledemaat vergroot of behouden blijft. De behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende therapieonderdelen.
  • Een gezwollen arm of been
  • Vermoeid gevoel in het arm of been
  • Pijn in het gezwollen gebied

Heb je vragen?

Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht. Je kunt ook het contactformulier invullen en dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×