Echografie

Icon EchografieEchografie

Echografie

Echografie is een specialistisch en uitvoerig onderzoek dat gebruik maakt van geluidsgolven. De golven worden uitgezonden door een zogenaamde transducer die door middel van contactgel op de huid wordt geplaatst. De golven die de transducer uitzend, worden door de lichaamsweefsels in bepaalde mate teruggekaatst naar het apparaat die verbonden is met een computer. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven allemaal in verschillende mate. Op deze manier verschijnt op het scherm een echo afbeelding van de weefsels.Waarbij kan het gebruikt worden?

Echografie kan informatie geven over de mate van zwelling van het desbetreffende weefsel (spier, pees, bursa), de mate van structuurverandering binnen het weefsel en eromheen, de aanwezigheid van een ruptuur (scheur) en de aanwezigheid van kalkvorming. We kunnen echografie gebruiken op gewrichten en spieren zoals van de schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel.

Doel

Door middel van echografie kunnen we visueel inzicht krijgen in het ziektebeeld van de patiënt. Echografie kan helpen met het snel en nauwkeurig opstellen van de diagnose en tijdens de behandelingen kan het informatie verschaffen over de ontwikkeling van de aandoening.

U kunt voor echografie sinds mei 2006 terecht bij de volgende therapeut(en):