Manuele Therapie

Icon Manuele therapieManuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie in de fysiotherapie. Bij manuele therapie vindt ook eerst een analyse van het menselijk bewegingsapparaat (lichaam) plaats

Hierna volgt er een onderzoek en de behandeling van functiestoornissen. Hierin wordt geprobeerd door middel van mobilisaties en manipulaties aan botstukken de veranderde functies in de bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren.Onderzoek en behandeling

Tijdens het onderzoek worden neurologische onderzoekstechnieken gecombineerd met specifieke manueel therapeutische testen. Het doel van het lichamelijk onderzoek is om de functiestoornissen (waaruit de klachten zijn ontstaan) en diens gevolgen te analyseren. Soms is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld röntgen onderzoek, hiervoor wordt er contact opgenomen met de huisarts.

De behandeling wordt pas opgezet als uit het onderzoek is gebleken dat dit zinvol is. De behandeling bestaat uit: specifieke handgrepen uitgevoerd met zachte druk of trek aan de botstukken, waarin in het onderzoek de functiestoornis is gevonden. Ook kan gebruikt gemaakt worden van gedoseerde impulstechnieken. In voorkomende gevallen worden door de patiënt specifieke bewegingen geoefend om de herwonnen beweeglijkheid te behouden en/of te verbeteren.

Manueel therapie kan toegepast worden bij klachten aan zowel de wervelkolom (hoofd, hals, borst, bekken) als de ledematen.

U kunt voor manuele therapie terecht bij de volgende therapeut(en):